(Schrijf-)Werk 2018-11-16T10:40:22+00:00

(Schrijf-)Werk

Schrijven is mijn core-business, mijn hartzaak. Schrijven is mijn manier om gedachten te vangen, te ordenen en over te kunnen brengen. En om ergens boven uit te stijgen en grotere gehelen en verbanden te gaan zien en vervolgens vaak patronen en mogelijkheden. Dat is waar mijn boeken over gaan. Ik word blij als ik schrijvend tot de kern van een verhaal (meestal een sociaal – tussenmenselijk – vraagstuk) kom. En het mooi en begrijpelijk kan maken voor een zo groot mogelijke publiek. Ik schrijf ook in opdracht, bijvoorbeeld levensverhalen en publicaties over onderwerpen die met het leven en het samenleven – en een beter begrip daarvan – te maken hebben. En niet onbelangrijk: schrijven is ook mijn belangrijkste middel in transformatietrajecten waarin ik een rol mag spelen, als ‘begeleidend schrijver’ als het ware. Schrijven schept een werkelijkheid, het intervenieert daarin, het geschrevene bindt samen en brengt de betrokkenen tot de ware toedracht.

In mijn levenswerk ben ik schrijvend op zoek naar de graal van transformatie, maar liever noem ik dat wereld verbeteren, of schalig wereld verbeteren, om het een beetje behapbaar te houden en laagdrempeliger om aan te beginnen. Dit zijn de mijlpalen van mijn zoektocht tot nu toe (met een vooruitblik naar de toekomst):

Feest van herkenning (in voorbereiding)

Een boek waarin ik mijn belangrijkste inzichten op een rij zet over transformatie/wereld verbeteren. Ze waren voor mij een feest van herkenning toen ze tot mij kwamen en ik hoop dat ze dat voor de toekomstige lezer ook zullen zijn. Het zijn voor mij de kerngedachten die transformatie mogelijk maken en in hun herkenning ook de transformatie al in gang zetten. Graal-gedachten dus. Een feest om mee te werken. En een feest om aan dit boek te werken!

Over Hoop – Gids voor schalige wereldverbeteraars, mei 2018

Over Hoop vertelt het verhaal dat Cees Zwart over het leven en samenleven te vertellen heeft. Het boek is een schatkamer vol inzichten die het leven kunnen verrijken en het samenleven van een nieuw perspectief kunnen voorzien. Een boek met toekomst.

Transformerenderwijs – Het in-praktijkboek bij Wijsheid in Pacht (2017)

Op veler verzoek ben ik er voor gaan zitten:  een praktisch hanteerbaar TransforMaatje om de Wijsheid uit Wijsheid in Pacht om te zetten in een toekomstbestendige en mooie samenleving.

TransforMaatjes – Het hart van Transformatie (2015)

Een film over waar het om draait bij Transformatie en wie en wat daarbij kunnen helpen: TransforMaatjes, wie de schoen past…

Wijsheid In Pacht (2014)

Overzicht, uitzicht en inzicht voor de transformatie van het sociale domein richting participatiesamenleving. Zie elders op deze site.

Een week in het hart van Zonnemaire (2013)

In september 2013 heb ik in het kader van zowel het project Krot Of Kans, als ook in het kader van mijn boek Wijsheid in Pacht een week doorgebracht in Zonnemaire. Ik ben daar op zoek gegaan naar ruimte voor de toekomst. Ik heb ook gekeken of het klopt wat ik schrijf in mijn boek. Dit is het verslag van de week.

De Mobiel – Koers zetten op een hoger plan (2012)

Film over een andere denk- en werkwijze om de transformatie van het sociale domein aan te vliegen. Te zien onder de gelijknamige knop op deze site.

Koers zetten op een hoger plan in Co-creatie Zorginnovatie (2012)

Koers zetten op een hoger plan is ook de titel van een hoofdstuk dat Esther Frank en ik hebben bijgedragen aan het boek Co-creatie Zorginnovatie. Dit is een project  waarin 125 mensen die met hun ideeen en kennis midden in de gezondheidszorg zitten samen een virtueel boek hebben geschreven. Ons verhaal is te vinden onder het hoofdstuk Hack de zorg.

De Wmo, voor de verandering (2007)
Column voor de internetsite van het blad Management Team

Anders! (2006)
Inzichten voor uitgebalanceerd Wmo-beleid, opgedaan in de praktijk geschreven in opdracht van Keizers cs in Oldenzaal waar ik toen werkzaam was. Een ingescande versie van het boek is te verkrijgen door een mail te sturen aan contact@annepastors.nl

Handboek aanpak werkdruk in de GGZ (2003)
Co-auteur. Handboek vervaardigd in opdracht van SKB, vragenlijstservices, Amsterdam

De gemeente als regisseur, de regisseur als metafoor (2002)
IME, Nijmegen. Klik hier.

Reageren op een van deze publicaties? Stuur een mail.