Begeleidend (schrijf) werk 2019-05-21T08:21:53+00:00

Begeleidend (schrijf) werk

Ik hou van de wereld, het leven en het samenleven en van schrijven. Van al die liefdes heb ik mijn ‘samenlevenswerk’ gemaakt: TransforMaatje en ‘begeleidend schrijver’ in levens-, organisatie- en samenlevensvraagstukken. Begeleidend en schrijvend (in wisselwerking) schep ik een werkelijkheid en intervenieer daarin. Het verhaal bindt samen en brengt de betrokkenen tot inzicht in de ware toedracht. Die ware toedracht is een onderliggende waarheid waarin de betrokkenen zichzelf en hun aandeel in het verhaal herkennen.

Onderstaand plaatje is een hulpmiddel dat helpt op verhaal te komen. Het plaatje is verwekt in mijn boek Wijsheid in pacht en het is geboren in Transformerenderwijs, het in-praktijkboek bij Wijsheid in Pacht. Het is uitgegroeid en opgebloeid tot wat het nu is in Over Hoop en in de Huiskamersessies Over Hoop. Ik kan er de ware toedracht van ieder verhaal mee vinden. Ook die van mijn ontwikkelverhaal.

 

De ware toedracht

De ware toedracht is de essentie van het ‘op-verhaal-kom-proces’ in mijn begeleidend (schrijf)werk. Die ware toedracht is op het spoor te komen door met aandacht in het nu – in de daadwerkelijke tijd – voluit aanwezig te zijn en te luisteren naar wat er speelt bovengronds en onderhuids. In ons vertrouwde spraakgebruik is de ware toedracht een begrip dat de aandacht uit laat gaan naar de geworden tijd: onder ogen zien wat geworden is, wat ooit de (goede) bedoeling was, de discrepantie daartussen en het waarom daarvan en de rolverdeling erachter. Minder voor de hand liggend, maar wel mogelijk, is het om het begrip ware toedracht op de toekomende tijd los te laten. Op de toekomst die ‘als het ware’ ook mogelijk is. En het licht laten schijnen op hoe we daar kunnen komen: de ‘toedracht’, dus hoe je die toekomst wilt bewerkstelligen, hoe we het kunnen laten gebeuren. Of dat gaat lukken, gaat de toekomst leren. Zo’n verhaal kan als een kompas werken in dat leerproces.

In mijn levenswerk ben ik schrijvend op zoek naar de graal van transformatie, maar liever noem ik dat wereld verbeteren, of schalig wereld verbeteren, om het een beetje behapbaar te houden en laagdrempeliger om aan te beginnen. Dit zijn de mijlpalen van mijn zoektocht tot nu toe (met een vooruitblik naar de toekomst):

Feest van herkenning (in voorbereiding)

Een boek waarin ik mijn belangrijkste inzichten op een rij zet over transformatie/wereld verbeteren. Ze waren voor mij een feest van herkenning toen ze tot mij kwamen en ik hoop dat ze dat voor de toekomstige lezer ook zullen zijn. Het zijn voor mij de kerngedachten die transformatie mogelijk maken en in hun herkenning ook de transformatie al in gang zetten. Graal-gedachten dus. Een feest om mee te werken. En een feest om aan dit boek te werken!

Over Hoop – Gids voor schalige wereldverbeteraars, mei 2018

Over Hoop vertelt het verhaal dat Cees Zwart over het leven en samenleven te vertellen heeft. Het boek is een schatkamer vol inzichten die het leven kunnen verrijken en het samenleven van een nieuw perspectief kunnen voorzien. Een boek met toekomst.

Transformerenderwijs – Het in-praktijkboek bij Wijsheid in Pacht (2017)

Op veler verzoek ben ik er voor gaan zitten:  een praktisch hanteerbaar TransforMaatje om de Wijsheid uit Wijsheid in Pacht om te zetten in een toekomstbestendige en mooie samenleving.

TransforMaatjes – Het hart van Transformatie (2015)

Een film over waar het om draait bij Transformatie en wie en wat daarbij kunnen helpen: TransforMaatjes, wie de schoen past…

Wijsheid In Pacht (2014)

Overzicht, uitzicht en inzicht voor de transformatie van het sociale domein richting participatiesamenleving. Het boek staat in de etalage.

Een week in het hart van Zonnemaire (2013)

In september 2013 heb ik in het kader van zowel het project Krot Of Kans, als ook in het kader van mijn boek Wijsheid in Pacht een week doorgebracht in Zonnemaire. Ik ben daar op zoek gegaan naar ruimte voor de toekomst. Ik heb ook gekeken of het klopt wat ik schrijf in mijn boek. Dit is het verslag van de week.

De Mobiel – Koers zetten op een hoger plan (2012)

Film over een andere denk- en werkwijze om de transformatie van het sociale domein aan te vliegen. Te zien onder de gelijknamige knop op deze site.

Anders! (2006)
Inzichten voor uitgebalanceerd Wmo-beleid, opgedaan in de praktijk geschreven in opdracht van Keizers cs in Oldenzaal waar ik toen werkzaam was. Een ingescande versie van het boek is te verkrijgen door een mail te sturen aan contact@annepastors.nl

De gemeente als regisseur, de regisseur als metafoor (2002)
IME, Nijmegen. Klik hier.

Reageren op een van deze publicaties? Stuur een mail.