Samenwerk met Cees Zwart 2018-09-18T12:20:36+00:00

Samenwerk met Cees Zwart

Ik leerde het gedachtegoed van Cees Zwart kennen via zijn vertel-cd Koerszoekend leiderschap uit 2008. In luisterde ernaar in de auto en op de hometrainer. Dan had ik alle tijd om zijn wijsheid over oude bronnen en nieuwe perspectieven, over het duiden van de turbulente tijd die de onze is, over bezieling, ordening en koerszoeken, langzaam te laten ontkiemen. Het voedde het verhaal dat zich in mij aan het ontwikkelen was.

(Er zijn nog een paar exemplaren van Koerszoekend leiderschap en van zijn andere vertel-cd Leven met deugden en ondeugden te verkrijgen via de etalage op deze website).

Cees’ cd’s legden lagen aan in mijn denken. Maar ik ben ook praktischer van inslag dan Cees zelf is en met die inslag probeerde ik zijn grote verhaal om te zetten in meer praktische werkwijzen. En in verbeeldende kijkwijzen. Zo vond het idee van mijn film De Mobiel ergens zijn oorsprong in het woord balans (in tijden van ver uit evenwicht) op de vertel-cd. Daar is mijn bewustwording op voort gaan borduren. Onderweg haakte die bewustwording vervolgens aan op allerlei begrippen en ideeën van Cees. Naast die van andere wijzen die tezamen de conclusie rechtvaardigen dat we wijsheid in pacht hebben. Met die gezamenlijke wijsheid kon ik een boek vullen en het heet dus met recht Wijsheid in Pacht.

Het duurde tot mijn in-praktijk-boek Transformerenderwijs en toen kreeg onze kennismaking een wederzijds karakter. Om een lang verhaal heel kort te maken, schreven we samen het boek Over Hoop. Dat wil zeggen: Cees vertelde, ik schreef, temperde, ordenende en hielp bij de vertaling richting praktijk. Nu het boek klaar is, willen we samen verder gaan met ontwikkelen. Of meer nog: met ont-wikkelen, met name van de geheimen van samenlevenskunst. Want daar zijn we allebei van. Maar wie eigenlijk niet?

We komen met ons denk- en ontwikkelwerk steeds dichter bij de graal van schalig wereld verbeteren en bij de essenties en finesses van samenlevenskunst. Die inzichten willen we delen en vermenigvuldigen. Daar hebben we podia voor nodig om mensen te bereiken en vraagstukken om inzichten te verdiepen.

Wij richten ons op vraagstukken met schalige wereldverbeter-potentie. Vraagstukken die wel wat duiding en plaatsbepaling in het grotere plaatje van de wereldgeschiedenis en de wereldtoekomst kunnen gebruiken. Vraagstukken die even op verhaal willen komen en wel een goed verhaal kunnen gebruiken. Vraagstukken die wel wat inblazing met bezieling kunnen gebruiken. Vraagstukken waarin het samenspel en de inhoud elkaar versterken. En vraagstukken die nog geen vraagstuk zijn, maar wel de potentie kenbaar maken om er eentje te worden. Dat is waar wij van zijn en steeds beter in willen worden. Oefening baart samenlevenskunst en nog meer Transformaatjes. Benieuwd? Contact ons.