Samenlevenskunst

Levenskunst en samenlevenskunst zijn innig met elkaar verweven. Beide kunnen zich ontwikkelen via bewustwording. Het viel mij op dat er veel meer inzichten en methoden zijn voor levenskunst dan voor samenlevenskunst. Levenskunst kan wezenlijk bijdragen aan geluk. Geluk kan kansrijk op je pad komen als je bewuster bezig gaat met worden wie je in wezen bent. Dat is een kernboodschap van levenskunst.

Maar is er ook zo’n kernidee van samenlevenskunst? Wat kan bijdrage aan ons samenlevensgeluk? Die kunst wil ik beter leren verstaan. En dat is een nieuw baken op mijn pad van de rode draad. Samenlevenskunst gaat over het tussenmenselijke. Het heeft te maken met verbindingen aangaan en in het tussenmenselijke iets laten ontstaan dat zin en betekenis geeft en van betekenis is. Daarvoor moet het aansluiten op je wezen, maar niet alleen op dat van jou. Want wat geluk geeft (weten we uit de levenskunst), is bijdragen aan iets dat groter is dan jezelf, iets dat anderen raakt en verder helpt. Is samenlevenskunst een kwestie van samengestelde levenskunst die ontstaat als iedereen bewust gaat worden wie zij of hij in wezen is? Of heeft samenlevenskunst ook nog een eigen waarheid met eigen kneepjes? Die vraag puzzelt mij.  En mij niet alleen. In Cees Zwart vond ik ten eerste een geestverwant en bij nadere kennismaking ook een zielsverwant. En een Transformaatje.

Ook Cees zoekt naar ‘de kneepjes’ voor het leven en in het bijzonder voor het samenleven. Meer daarover in ons boek Over Hoop. Maar ons Samenwerk gaat verder. Wij richten ons op vraagstukken met schalige wereldverbeter-potentie. Vraagstukken die wel wat duiding en plaatsbepaling in het grotere plaatje van de wereldgeschiedenis en de wereldtoekomst kunnen gebruiken. Vraagstukken die even op verhaal willen komen en wel een goed verhaal kunnen gebruiken. Vraagstukken die wel wat inblazing met bezieling kunnen gebruiken. Vraagstukken waarin het samenspel en de inhoud elkaar versterken. En ook vraagstukken die nog geen vraagstuk zijn, maar wel de potentie kenbaar maken om er eentje te worden. Dat is waar wij van zijn en steeds beter in willen worden. Oefening baart samenlevenskunst. En Transformaatjes. Benieuwd? Contact ons.