Waar ben ik van

Ik ben mijn hele leven al behept met een brede maatschappelijke belangstelling. Ik ben nieuwsgierig naar alles dat mij helpt om het leven en samenleven beter te begrijpen. Logisch dus dat ik na mijn middelbare school dan ook ging voor een maatschappelijke vervolgstudie. Het werd politicologie met als afstudeerrichting Bestuurs- en organisatiewetenschap en als focus non-profitorganisaties. En dit alles gebeurde in Nijmegen. Dat is de stad waar ik thuis ben.

De rode draad door mijn werkzame leven is het sociale domein. Daarin ben ik werkzaam geweest voor gemeenten, regionale samenwerkingsverbanden en voor maatschappelijke organisaties. Na een aantal vaste banen in gemeenten, heb ik voor twee adviesbureaus gewerkt.  Vanaf 2008 heb en ben ik mijn eigen maatschappelijke onderneming: Anne Pastors Advies.

Mijn leven – en dus ook mijn maatschappelijke onderneming – heeft een missie. Ik wil de wereld verbeteren op lokale schaal. Ik kan mijn ei dus kwijt de komende jaren in de transformatie van het sociale domein. Dat had ik ook al gehoopt met de Wmo 2007 maar toen was die vraag kennelijk nog niet urgent genoeg en was de samenleving er nog niet klaar voor. Dan heb ik het ook over mezelf. In de periode 2012-2015 heb ik mezelf toegestaan de transitie-voorbereidingen even aan me voorbij te laten gaan en er alvast overheen te gaan kijken. Zo heb ik me goed voor kunnen bereiden op de vraag die nu al bijna een decennium roept om beantwoording: Hoe transformeer je?

Ik ging op zoek naar antwoorden en vond heel veel wijsheid. Die wijsheid lag alleen wel erg verspreid, in hoofden, harten, praktijken, boeken, filmpjes enz. Nadat ik de rust had genomen om die wijsheid tot me door te laten dringen en er weer enigszins overzicht over kreeg, kon ik niet anders dan concluderen dat we Wijsheid In Pacht hebben. Dat werd vanaf toen de titel van het boek waarin ik die wijsheid gebundeld heb en beschikbaar heb gemaakt voor iedereen die ook worstelt met of geïnspireerd wil worden voor de vraag Hoe transformeer je?

Voor Wijsheid in Pacht ben met mijn luchtballon hoog over de samenleving heengevlogen. Vervolgens ben ik in het hart geland. Over dat laatste gaat de film TransforMaatjes (2015). En daarover gaat ook het in-praktijkboek bij Wijsheid in Pacht. Transformerenderwijs gaat het heten en is vanaf 13 januari 2017 te downloaden en te bestellen via deze site. Transformerenderwijs laat heel beelden en compact zien hoe je ‘transformerenderwijs’ te werk zou kunnen gaan.

Ik ben volledig geïnspireerd en beschikbaar voor adviesopdrachten en presentaties waarin het draait om de transformatie van het sociale domein, dat wil zeggen: de samenleving.

Over mijn werkwijze laat ik graag mijn opdrachtgevers aan het woord: referenties.