Wijsheid in Pacht

In september 2012 zette ik de film De Mobiel – Koers zetten op een hoger plan in de wereld. Het daarin verbeelde gedachtegoed heb ik in 2014 ‘verboekt’. Wijsheid In Pacht is de titel en is te bestellen via deze site.

De – nog steeds – veelvuldig bekeken film De Mobiel biedt in een kwartier inzicht in de huidige onbalans in het sociale domein. De film is een röntgenfoto van het hogere doel van die transities. Dat hogere doel is de transformatie van de samenleving. We gaan met de transities en de transformatie een nieuw tijdperk in. De film start door op het volgende plaatje te klikken.

visitekaartje

Op zoek naar inspiratie, betekenis, dynamieken, mogelijkheden, beelden, ideeën, methoden en goede voorbeelden, kwam ik al snel tot de conclusie dat we eigenlijk de wijsheid al in pacht hebben. Vanaf toen was dat de titel van het boek waarin ik verslag doe van mijn zoektocht.

Lastig was wel dat die wijsheid erg verspreid lag over vele bronnen. Het voelde als mijn opdracht om die wijsheid te ordenen, te bundelen, in samenhang te brengen en beschikbaar te stellen voor een breed publiek. Toen ik die opdracht eenmaal als de mijne geadopteerd had, viel die wijsheid eigenlijk allemaal heel (chrono)logische op zijn plaats, namelijk zo (het plaatje wordt groter door er op te klikken):

grafiek op deel 3

Wijsheid In Pacht geeft antwoord op drie vragen:

  1. Waar draait het om in de transformatie?
  2. Hoe draait het om?
  3. En hoe maken we de beweging samenlevingsbreed?

Kort en goed hebben we de komende jaren drie slagen te maken. Wat nodig is, is bewustzijn, perspectief en bewegen. Die drie slagen worden in het boek uitgewerkt in 20 bakens. Die drie slagen en 20 bakens vormen de leidraad voor de transformatie. Slagen zijn te maken en bakens zijn te verzetten. Daar gaat het boek over. In het bovenstaande plaatje staan de 3 slagen en de 20 bakens ingetekend. Ook is de Mobiel in onbalans en in balans erin terug te zien. In feite is dit plaatje de virtuele inhoudsopgave van het boek. Ik gebruik veel plaatjes in het boek, in de hoop het voorstellingsvermogen te stimuleren en een groot publiek te inspireren. Dat is dan ook een belangrijke component van het antwoord op mijn derde vraag hierboven.

voorkant-boek-wijsheid-in-pacht

Door op het boek te klikken, verschijnt meer informatie over de inhoud, inclusief de aanbeveling van Herman Wijffels waar ik zeer verguld mee ben. Meer reacties.

Het (kleur)rijk geïllustreerde en illustratieve boek voor de transformatie van het sociale domein is te bestellen via de bestelknop op deze website.